E-Learning is net als een vakantie… zei niemand ooit

Een van de eerste dingen die ik geleerd heb toen ik jaren geleden begon met het geven van trainingen is dat je over het algemeen drie soorten deelnemers kunt onderscheiden:

– Gevangenen: gestuurd door management. Motivatie: nul
– Vakantiegangers: zien training als “niet werken”. Motivatie: wisselend
– Leergierigen: zien training als een gelegenheid om iets te leren. Motivatie: hoog

Deze categorizatie is zeker waar voor alle vormen van klassikale training. Maar hoe zit dat bij andere vormen van leren? Continue readingValt L&D onder HR of andersom?

Vorig jaar nam ik deel aan een netwerkbijeenkomst van L&D professionals. Een van mijn tafelgenoten maakte toen een opmerking waar ik nog lang over heb nagedacht. Hij vertelde dat in zijn bedrijf Learning & Development niet onder HR viel, maar andersom. HR en de salarisadministratie waren in dat bedrijf ondersteunende afdelingen van Learning & Development. In meer traditionele organisaties is dat vaak andersom, of als je net zoals ik boft opereren beide afdelingen op gelijk niveau. Ik heb ook wel eens gezien dat Learning & Development onderdeel was van de Sales en/of Marketing afdeling. Dus waar past L&D nu het beste?

Continue reading


No Comments
POSTED IN: ,


Next Learning 2017

Op 18 april vond in Den Bosch het Next Learning 2017 evenement plaats. Het was alweer wat jaartjes geleden sinds ik dit evenement voor het laatst bezocht had. Dit jaar was er echter een mooie aanbieding via de NVO2 die ik niet aan mijn neus voorbij kon laten gaan. Voorwaarde was om deel te nemen aan de Learning Circle Werkplekleren. Laat dat nu net ook het onderwerp zijn waar ik de laatste tijd heel erg mee bezig ben!

Helaas kon ik i.v.m. mijn werk niet aanwezig zijn bij de pre-conference bijeenkomst van de Learning Circle. Voordat Next Learning 2017 officieel van start ging, was er een ontbijtsessie voor de leden van de Learning Circle. Op een interactieve en boeiende manier nam spreker Nick van Dam ons mee in zijn visie op het werkplekleren. Een leuke tip was de website http://reachingyourpotential.org/ waar je een gratis assessment kunt doen (in het Engels) om te ontdekken hoe het ervoor staat met jouw eigen mindset for lifelong learning.

Donald Clark nam ons vervolgens in zijn keynote mee in de wereld van Artificial Intelligence, Augmented Reality en Virtual Reality en informeerde het publiek zo dat AI inmiddels al veel meer aanwezig is in ons leven dan vele van de aanwezigen vermoedden.

De volgende sessie op mijn agenda was Werkplekleren in de praktijk door Frank Klabbers van Infolearn . Hij ging o.a. in op hoe je werkplekleren kunt registreren in je LMS.

Daarna nam ik even de tijd om over de Playground (exhibitie) te wandelen. Persoonlijk vond ik het allemaal wat rommelig. Sommige stands liepen naadloos in elkaar over, waardoor ze zich in mijn ogen niet echt duidelijk profileerden. Het kan dan ook goed zijn dat ik er een paar gemist heb. Hier en daar een babbeltje gemaakt en informatie meegenomen.

Na de lange lunchpauze was het tijd voor de keynote van Hans Bakker over HRD in de agile organisatie. Met als subtitel Transform or die was de toon van deze sessie wel gezet. Een harde werkelijkheid voor velen?

Gelukkig was daar Nick van Dam weer die ons in zijn sessie Leadership ontwikkelen voor de agile, lerende organisatie weer de optimistische kant op kon krijgen door aandacht te vragen voor het onderwerp positieve psychologie.

De afsluiter van Next Learning 2017 werd verzorgd door Vlaming Karl Raats die er voor zorgde dat iedereen goedgemutst en vol energie weer huiswaarts kon. Zelf bleef ik nog even hangen voor de afsluitende borrel met een aantal mensen van de Learning Circle Werkplekleren.

Heb ik veel nieuwe dingen gehoord? Nee, niet echt. Als je als L&D Professional de trends een beetje bijhoudt, hoor je op dit soort evenementen zelden echt nieuwe dingen. Wel heb ik weer een behoorlijke dosis inspiratie opgedaan en was het prettig, gezellig en leerzaam om diverse bekenden uit het netwerk weer eens te spreken.